Blog expert

Varso Place – aspectul celui mai înalt zgârie-nori din Europa inspiră siguranță  

Cum să reuniți exclusivitatea, utilitatea, calitatea și siguranța în cadrul unei construcții uluitoare? Este timpul să descoperim o investiție unică chiar în centrul Varșoviei: cel mai înalt zgârie-nori din Uniunea Europeană și una dintre cele mai ecologice clădiri din țara noastră. Varso Tower este cel mai modern zgârie-nori la care se uită în prezent locuitorii capitalei. 

Varso Place – un proiect care schimbă imaginea Varșoviei

Varso Place reprezintă trei clădiri înalte în centrul Varșoviei, chiar lângă Gara Centrală. Cel mai înalt dintre ele – Varso Tower – se poate lăuda cu o înălțime de 230 m până la acoperiș și 310 m cu tot cu turn. Clădirile finalizate au obținut certificatul WELL Health-Safety. Acesta reprezintă un sistem independent de evaluare care ia în considerare procedurile de curățenie și decontaminare a spațiului de lucru, managementul calității aerului și apei în birou (inclusiv îngrijirea pentru deservirea adecvată a sistemelor de aer condiționat și ventilație), promovarea activităților pro-sănătate în rândul angajaților, precum și pregătirea pentru situațiile de criză, de exemplu, detectarea infecției cu SARS-CoV-2 în clădire.

Unul dintre factorii care au contribuit la obținerea certificatului a fost ventilația – economică din punct de vedere energetic, eficientă și care limitează răspândirea bolilor infecțioase în încăperile închise.

Varso Place – un proiect care schimbă imaginea Varșoviei

Compania SMAY veghează asupra siguranței utilizatorilor, asigurându-se că ceea ce nu este vizibil este cel mai sigur în clădire.  Cele mai eficiente sisteme de protecție împotriva incendiilor funcționează în întreaga Varso Place – de la regulatoare de presiune diferențială dezvoltate și patentate în Polonia, până la clapete de extragere a fumului care altfel ar putea împiedica evacuarea persoanelor.  Setul de produse iSWAY-FC instalat în Varso Place pentru presiune diferențială în sistemele de control al disipării fumului și căldurii, inclusiv Safety Way, deservește generării și menținerii suprapresiunii în spațiile protejate, ceea ce împiedică arderea acestora.

De remarcat este și sursa de alimentare de tip ZUP pentru sistemele de control și eliminare a fumului și căldurii – produsul ŻUBR al firmei SMAY. Sistemele de disipare a fumului și căldurii alimentează acest dispozitiv cu tensiune electrică joasă și foarte joasă. După primirea semnalului, modulul component corespunzător al sursei de alimentare pornește sau oprește tensiunea pentru un anumit dispozitiv.

Clapetele antifoc sunt o completare a ventilației eficiente împotriva incendiilor

Clapetele antifoc SMAY sunt instalate în sistemele generale de ventilație ca bariere de blocare sau într-un sistem de evacuare a fumului ca elemente responsabile de controlul disipării fumului. Clapetele au înainte de toate rolul a opri propagarea focului, temperaturii și fumului sau de a transporta gazele fierbinți. Clapete antifoc de tipul KTM-E, KWP-LE, KWP-O-E și KWP-P-E au fost instalate în Varso Place.

Clapetele de tip KTM-E cu servomotor electric cu arc de revenire constau dintr-o carcasă cu o secțiune transversală circulară, un despărțitor mobil de închidere într-un singur plan și un mecanism de antrenare cu un element de declanșare. Clapetele antifoc de tip KTM sunt instalate în sistemele generale de ventilație ca despărțitoare de blocare care separă zona de incendiu de restul clădirii (în mod normal deschise). Aceste clapete împiedică răspândirea focului, căldurii și fumului.

Clapetele antifoc de tip KWP îndeplinesc funcția de siguranță împotriva răspândirii focului, temperaturii și fumului. Cele două tipuri de clapete KWP-LE, KWP-O-E instalate sunt destinate montajului în sisteme de ventilație ca despărțitoare de blocare – ele separă zona de incendiu de restul clădirii. Rolul acestora în timpul incendiului este foarte important.

KWP-P sunt, la rândul lor, clapete de ventilație împotriva incendiilor utilizate pentru a transporta aerul din sistemul de presiune diferențială și pentru a elimina gazele fierbinți de foc din sistemul de evacuare a fumului.

De ce regulatorele sunt atât de importante?

Sarcinile principale ale regulatoarelor sunt întreruperea și reglarea fluxului de aer în canalele de ventilație. Regulatoarele de ventilație sunt o parte integrantă a sistemului de ventilație, care împreună cu canalele formează conducta de ventilație. La Varso Place utilizăm regulatoare SRC-W-R. Aceste tipuri de dispozitive vă permit să reglați sau să închideți fluxul de aer în canalele de ventilație dreptunghiulare. Ele pot fi montate în afara clădirilor deoarece servomotorul și mecanismul regulatoarelor sunt protejate împotriva condițiilor atmosferice directe.

Grilele de ventilație – un element indispensabil al ventilației la incendiu

În investițiile de tip Varso Place aceste tipuri de elemente sunt necesare pentru ca sistemul de ventilație să funcționeze fără probleme. Grilele de tip CDH-B sunt jaluzele mobile controlate de un servomotor sau cu reglare manuală. Sunt utilizate pentru intrarea aerului în sistemele generale de ventilație. Grilele ar trebui să fie amplasate într-un loc care să vă permită să absorbiți cel mai curat aer, iar în perioada verii, cel mai rece aer posibil. Grilele CDH-B au lamele mobile, reglate manual sau cu ajutorul unui servomotor electric. Lamelele sunt compuse din profiluri de aluminiu anodizat și realizate dintr-o inserție fixată între profiluri, asigurată cu o garnitură din geam.