Regulatoarele VAV sunt responsabile de reglarea automată a fluxului de aer în cadrul sistemelor de ventilație. Funcția lor este de a regla debitul de aer variabil în funcție de cerere. Proiectați sisteme de ventilație? Expertul nostru vă răspunde la întrebările referitoare la utilizarea regulatoarelor VAV în diverse proiecte.
Este posibilă combinarea regulatoarelor VAV cu amortizoare? Care este diferența dintre un regulator VAV și un regulator de presiune diferențială? Szymon Plonczynski, expertul SMAY în domeniul sistemelor CAV și VAV, vorbește despre specificul regulatoarelor VAV și despre utilizarea acestora în diverse proiecte.
Este posibilă utilizarea regulatoarelor de debit de aer variabil VAV împreună cu clapetele de aer?
Nu există nicio modalitate ca regulatoarele VAV să poată funcționa împreună cu amortizoarele de aer. Principiul de funcționare al unui regulator VAV presupune modificarea debitului de aer (într-o anumită parte a sistemului) pentru a menține un anumit parametru în încăpere (de exemplu, concentrația de CO2, presiunea aerului sau temperatura camerei). Fiecare modificare a debitului de aer la regulatorul VAV ar necesita ajustarea configurației amortizoarelor. Prin urmare, ca regulă generală, dacă într-un sistem se utilizează cel puțin un regulator VAV, și celelalte secțiuni ar trebui să fie echipate cu dispozitive de reglare automată, cum ar fi un regulator VAV, un regulator CAV sau un regulator de presiune diferențială.
Configurația incorectă a regulatoarelor VAV și a amortizoarelor de reglare este prezentată în figura 1.
În figura 2, clapetele de reglare au fost înlocuite cu regulatoare de debit constant CAV. Aceasta este soluția corectă.
Care este diferența dintre un regulator VAV de debit și un regulator de presiune diferențială?
Atât regulatorul de debit VAV, cât și regulatorul de presiune diferențială măsoară același parametru, și anume diferența de presiune. Diferența constă în faptul că, în cazul regulatorului VAV, diferența de presiune este măsurată la un element de măsurare instalat direct pe unitate. Astfel, o modificare a presiunii din încăpere sau din sistem nu este atât de importantă pentru reglarea VAV. Regulatorul menține debitul de aer la un nivel prestabilit, iar unitatea răspunde la modificările acestui nivel. Un regulator de presiune măsoară direct presiunea dintr-o încăpere sau dintr-o conductă și o raportează la o valoare de bază, care poate fi presiunea dintr-o încăpere învecinată sau presiunea atmosferică. În acest caz, fiecare modificare a valorii presiunii afectează semnificativ funcționarea regulatorului.
Regulatoarele VAV și viteza minimă de curgere
A doua diferență substanțială este că regulatorul VAV are o așa-numită „zonă moartă”, între zero și viteza minimă de curgere. Acest lucru înseamnă că regulatorul VAV sub viteza minimă de curgere se reglează cu o imprecizie prea mare. În cazul unui regulator de presiune diferențială, această problemă nu există. Acesta poate funcționa la orice viteză minimă de curgere posibilă și poate chiar să închidă complet amortizorul atunci când parametrul prestabilit nu a fost atins.
Din cauza acestor diferențe, utilizarea regulatoarelor de presiune diferențială în cadrul unui sistem este reglementată de principii diferite și nu se pot aplica aceleași principii ca în cazul regulatoarelor VAV sau CAV.
Când ar trebui utilizat un regulator VAV care funcționează în regim de debit de aer constant în locul regulatorului CAV?
Un regulator VAV de debit de aer variabil poate funcționa cu succes ca regulatorul CAV prin simpla setare a unei singure valori a volumului de aer. Un astfel de mod de funcționare nu necesită nicio reglare externă, ci doar o sursă de alimentare de 24 V. Pierderea minimă de presiune la un anumit debit de aer reprezintă diferența esențială dintre regulatoarele VAV și CAV. Regulatorul CAV nu necesită o sursă de alimentare electrică, ci, în schimb, dispozitivul „fură” energie prin scăderea presiunii statice într-o conductă pentru a-și îndeplini funcția de reglare. Prin urmare, pierderea minimă de presiune a unui regulator de debit de aer constant este de obicei între 50 și 70 Pa. În cazul regulatoarelor VAV, aceasta este de 5 până la 10 Pa.
Utilizarea regulatoarelor de debit de aer variabil VAV în modul de debit de aer constant
În cazul unui sistem, în care aproape toate secțiunile sunt echipate cu regulatoare VAV, dar la capătul sistemului există o ramură cu debit de aer constant realizat de regulatorul CAV, aceasta va forța toate regulatoarele VAV montate în amonte să absoarbă o presiune „suplimentară” de aproximativ 50 Pa pentru a asigura debitul de aer necesar în ultima secțiune. Prin urmare, într-un astfel de sistem este recomandabil să se utilizeze regulatoare de debit de aer variabil care să funcționeze în modul de debit de aer constant. Acest lucru va face posibilă scăderea presiunii statice externe necesare. O astfel de acțiune va reduce turația ventilatorului și va reduce consumul de energie electrică.
Situația descrisă mai sus este prezentată în figura 3.
Un alt motiv pentru utilizarea regulatoarelor VAV în modul de debit de aer constant este cerința de a închide regulatorul. Regulatoarele CAV nu au această capacitate. Acestea funcționează doar în intervalul specificat în fișa tehnică. Regulatorul VAV, pe de altă parte, poate fi forțat să se închidă în întregime.