Blog expert

Controlul debitului de aer în sistemele de ventilație. Când ar trebui să utilizați regulatoarele de debit constant CAV?

Cum ajustez corespunzător debitul de aer dintr-un sistem de ventilație? Când ar trebui să utilizați regulatoarele CAV? Proiectanți de sisteme mecanice se gândesc la cea mai potrivită soluție. Controlul debitului de aer poate fi abordat în mai multe moduri și le vom enumera pe cele mai eficiente mai jos.

Clapete de reglaj debit – control manual

Una dintre cele mai simple modalități de a controla debitul de aer din sistemele de ventilație este utilizarea clapetelor de reglaj debit. Însă, această metodă necesită mult efort proactiv în cursul punerii în funcțiune a sistemului de ventilație, iar apoi reglarea manuală a sistemului. În etapa de utilizare, fiecare schimbare a controlului necesită ajustarea manuală a dispozitivelor și măsurători de eficiență, toate acestea consumă mult timp și sunt incomode în timpul funcționării ulterioare. În plus, acestora li se asociază un cost adițional al manoperei în etapa de utilizare a clădirii. O soluție alternativă mult mai convenabilă este utilizarea regulatoarelor de debit variabil VAV sau a regulatoarelor de debit constant CAV.

Când se dovedesc a fi mai bune regulatoarele de debit constant CAV?

În sistemele de ventilație unde nu este necesară modificarea debitului de aer în timp, regulatoarele de debit constant CAV vor funcționa bine, de exemplu, regulatoarele rectangulare RCP-P și regulatoarele circulare RCP-R de la SMAY. Cel mai mare avantaj al acestora este că nu trebuie să fie alimentate cu energie electrică.

Cum ar trebui utilizate în practică regulatoarele CAV?

În cazul unui sistem de ventilație simplu, un regulator RCP separat poate fi instalat pe fiecare ramură de introducere aer pentru fiecare cameră. Această soluție face posibilă controlarea simplă a debitului de aer introdus în fiecare spațiu. Controlul debitului de aer constant permite schimbarea cu ușurință a setărilor în timpul funcționării sistemului. Această opțiune poate fi folosită atunci când se modifică scopul unei camere sau numărul de utilizatori estimați.

Specificitatea funcționării regulatorului

Ca exemplu, pentru a limita debitul de aer introdus într-una dintre camere, este necesar doar să modificați punctul predefinit al regulatorului ce susține această cameră. Regulatoarele ce deservesc alte camere vor detecta modificarea de presiune din sistem și vor închide automat parțial lamelele pentru a menține la același nivel cantitatea de aer furnizat în celelalte camere. Dacă este necesar să modificați frecvent punctele predefinite, regulatoarele pot fi dotate cu actuatoare electrice ca opțiune.

Avantajele regulatoarelor CAV

Eficiente din punct de vedere energetic 
Dispozitivele nu trebuie să fie alimentate cu energie electrică și, prin urmare, funcționarea acestora economisește energie. 

Control eficient 
Regulatoarele SMAY pot ajusta eficient debitul de aer din sistem atunci când diferența de presiune pe ambele părți ale regulatorului nu este mai mare de 500 Pa.

Acuratețe 
Pentru majoritatea punctelor predefinite, eroarea de acuratețe a ajustării nu este mai mare de 10% în cadrul intervalului de presiune prezentat.

Probabilitate mică de erori 
Menținerea vitezei la nivelul de 2-3 m/s este singura setare la care erorile pot fi mai mari, dar totuși nu mai mari de 20%. Această soluție este recomandată pentru situațiile în care debitul de aer este constant pe o perioadă lungă de timp și dacă nu sunt necesare schimbări frecvente ale debitului de aer introdus în camere.

În cazul în care doriți să aflați mai multe despre regulatoarele VAV și CAV, vizitați blogul nostru.